Kôstkové ovocie
| 13. apríla 2018
Medzi pravú pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Obsahuje 8 – 12 % cukrov. Najhľadanejšie destiláty sú vyrobene z broskýň, marhúľ a mirabeliek. Tieto destiláty sú špecialitami a dosahuje vysoké predajné ceny. Otázka čo s kôstkami je bežná. Kôstkové tony majú v každom druhu ovocia iný podnet. V pálenke zo žltého ovocia majú skôr rušivé tony, no v slivovici a čerešňovici sa tradičné vyžadujú. Kvas skladovaní na kôstkach podporuje tvorbu kyseliny kyanovodíkovej ale vzniká i aromaticky vyzretý komponent. Odkôstkovanie je nutné pri marhuliach a broskyniach. Kvasenie u kôstkového ovocia má bežnú teplotu 16 – 20 °C, ale pozor neprekročiť hodnotu teploty 27 °C.
Čerešne a višne
Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená
Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt (listy, stopky) a rozdrvíme. Odkôstkovať môžeme, aj nemusíme. Kôstky dodajú tomuto destilátu jadrovo-mandľovú chuť. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Kvas z čerešní pení, môže sa pridať odpeňovač, ale aj nemusí. Aplikujeme ho na povrch a nemiešame. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z čerešní kvasí 3 – 6 týždňov. Kvas prelejte cez sito ak ste neodkôstkovávali, aby sa kôstky odstránili. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu. U nás vám ručíme za kvalitné vypálenie destilátu.
Marhule
Vhodné odrody: Rakovského, Maďarská, Veľkopavlovická
Príprava kvasu: Ovocie taktiež zbavíme nečistôt, odkôstkujeme, plody roztlačíme, tým sa vylúči atmosferický vzduch. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z marhúľ kvasí 3 – 6 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.
Broskyne
Vhodné odrody: Amsdenova, Fairhaven
Príprava kvasu: Broskyne odkôstkujeme a zbavíme nečistôt. Plody roztlačíme, tým sa vylúči atmosférický vzduch. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z broskýň kvasí 3 – 6 týždňov. Ked sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.
Slivky
Vhodné odrody: Stanley, Toptaste, Bellamira, Čacanská lepotica
Príprava kvasu: Zberať plody sliviek môžeme až keď budú úplné dozreté, a to vtedy, keď sa pri stopkách začnú zvračnievať. Vtedy je v takýchto plodoch dostatok cukru, viac arómy, a menej kyselín. Plody odstopkujeme, zbavíme nečistôt, a mierne rozpučíme. Nie s kôstkami. Pri tomto ovocí môžete, aj nemusíte odkôstkovávať, v miernom množstve dodajú destilátu typickú jadrovo-mandľovú chuť. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas sliviek kvasí 8 – 10 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu. Ak však chcete vypálenie tohto destilátu odložiť, kvas uzavrite hermeticky a odložte do chladu až mrazu.