• +421 903 817 131
logo

Pomáhať a páliť...

Menu
  • Domov
  • O nás
  • Pálenica
    • Naše služby
    • Rady pestovateľom
    • Fotogaléria
    • Cenník
  • Muštáreň
  • Sušiareň
  • Odkôstkovanie
  • Prevádzkový poriadok
  • Kontakt
Menu   ≡ ╳
  • Domov
  • O nás
  • Pálenica
    • Naše služby
    • Rady pestovateľom
    • Fotogaléria
    • Cenník
  • Muštáreň
  • Sušiareň
  • Odkôstkovanie
  • Prevádzkový poriadok
  • Kontakt
Domov/Rady pestovateľom/Jadrové ovocie
Rady pestovateľom

Jadrové ovocie

Autor:  pomona.sk | 12. apríla 2018

Jadrové ovocie obsahuje 7 až 10 % cukrov. Každé jadrové ovocie, pomelieme, odstopkujeme, skladujeme pri izbovej teplote niekoľko dní, aby sme dosiahli optimálny stupeň zrelosti. Odporúča sa okyslenie na hodnotu pH 2,8 – 3, hlavne u hrušiek. Pri Wiliamsovej odrode hrušiek kvasíme pri nízkych teplotách. Pri jadrovom ovocí by sa mal kvas čo najskôr destilovať.

Hrušky

Vhodné odrody: Wiliamsova, Conferencia, Guyot, Clappova
Príprava kvasu: Hrušky zbavíme nečistôt, odstopkujeme, pomelieme na kašu. Pokiaľ ovocie nie je rozdrvené na kašu, hrozí, že medzi kusy ovocia sa dostane vzduch a zapríčiní plesnenie. Jaderniky z hrušiek môžete aj nemusíte odstrániť. Pri ich odstránení však chuť výsledného destilátu bude chutnejšia a lahodnejšia o horkasté a drsné tony. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas hrušiek kvasí 6 – 10 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu. Ak však chcete vypálenie tohto destilátu odložiť, kvas uzavrite hermeticky a odložte do chladu až mrazu. Kvas pri dlhšom skladovaní mierne zvyšuje pH.

Jablká

Vhodné odrody: Gala, Topaz, Elastar, Gravensteiner, Golden delicius, Fuji
Príprava kvasu: Jablká zbavíme nečistôt, odstopkujeme, pomelieme na kašu. Pokiaľ ovocie nie je pomleté na kašu, kvas je hustý, a tým hrozí, že medzi kusy ovocia sa dostane vzduch a zapríčiní plesnenie. Jaderniky z hrušiek môžete aj nemusíte odstrániť. Pri ich odstránení však chuť výsledného destilátu bude chutnejšia a lahodnejšia o horkasté a drsné tony. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas jabĺk kvasí 10 – 12 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu. Ak však chcete vypálenie tohto destilátu odložiť, kvas uzavrite hermeticky a odložte do chladu až mrazu. Kvas pri dlhšom skladovaní mierne zvyšuje pH.

Dula

Príprava kvasu: Toto ovocie ma pôvod z Iránu. Dula ma svoju charakteristickú arómu a chuť a prenáša sa aj do destilátu. Triesloviny a pektín sú jej bohatým obsahom. Dula sa pred založením kvasu necháva 1 – 2 týždne odležať. Ovocie zbavíme nečistôt, odstopkujeme, pomelieme na kašu. Pokiaľ ovocie nie je pomleté na kašu, kvas je hustý, a tým hrozí, že medzi kusy ovocia sa dostane vzduch a zapríčiní plesnenie. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z dule kvasí 7 – 10 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu.

Najnovšie články

  • Príprava kvasu na vysokokvalitný pravý ovocný destilát
  • Kôstkové ovocie
  • Hrozno a víno
  • Bobuľové ovocie
  • Jadrové ovocie

logo

O nás

O nás

V Pomone sme zameraní na poskytovanie najkvalitnejších služieb na trhu v spracovaní ovocia. Našim najväčším cieľom je dlhodobá spolupráca a spokojnosť našich zákazníkov.

Odkazy

  • O nás
  • Pálenica – služby
  • Pálenica – rady pestovateľom
  • Pálenica – fotogaléria
  • Pálenica – cenník
  • Muštáreň
  • Sušiareň
  • Odkôstkovanie
  • Prevádzkový poriadok
  • Kontakt

Kontakt

  • DK_STAV SK, s.r.o.
    Lúčna 645/9
    972 42 Lehota pod Vtáčnikom
  • +421 903 817 131
  • filip.dureje@gmail.com

Copyright © 2017 Pomona. Všetky práva vyhradené.