Hrozno a víno
| 12. apríla 2018
,,Terkel“ takto pomenúvavali vínový kvas v minulosti. Jeho príprava spočívala v tom, že keď sa hrozno vylisovalo, sa matolíny tzv. vylisované šupky, natlačili do kvasnej nádoby, pridali doň cukor a zasypali hlinou. Po pridaní väčšieho množstva vody a jeho dokvasení sa ,,terkel“ pálil na destilát. ,,Terkel“ sa môže vyznačovať príjemnou vôňou a chuťou, hlavne z aromatických odrôd. No v súčasnosti kvas z hrozna pripravujeme inak, bez pridania cukru v nižšie uvedenom článku. Obľúbené sú destiláty z aromatických odrôd, ako iršai, othello, muškát či tramín. Obsahujú síce veľa cukru, ale majú nízky obsah kyselín. Preto je ich spracúvanie ako u bobuľového ovocia.
Hrozno
Vhodné odrody: Muškát, Rizling, Veltlínske, Iršay Tramín, Othello, Rulandské
Príprava kvasu: Destilát bude kvalitný len vtedy, keď použijeme kvalitné víno. Silnejšie zasírené víno je vhodné na pár dní odvetrať, pretože čerstvý destilát bude mať veľmi sírový zápach, nepríjemnú chuť a bude nepoužiteľný. Väčšiu výťažnosť má červené víno, pretože je vyrobené zo sladšieho hrozna. Základom pre výrobu koňakov a brandy je destilácia kvalitných vín. Vypálený destilát pri príprave koňaku zreje v dubových súdkoch 2 – 3 roky. Na toto zrenie sú vhodné súdky, v ktorých zrelo predtým víno. Keby sme použili čerstvo vyrobený súdok, vínovicu v ňom necháme zrieť len maximálne 6 mesiacov, pretože by napáchla množstvom trieslovín.