Bobuľové ovocie
| 12. apríla 2018
Bobuľové ovocie stojí na vrchole kvalitatívnej pyramídy špeciálnych páleniek. Príprava kvasu tohto ovocia je náročná na financie a čas. Ma nízky obsah cukru a kyselín (výnimkou sú ríbezle). Bobuľové ovocie je náchylné na mikrobionálnu infekciu, problematické pri prekvášaní, preto je jeho výťažnosť nižšia. Kvasíme pri nízkych teplotách, pretože jeho aromatické látky sú citlivé na oxidáciu. Väčšinu bobuľového ovocia nemelieme (okrem šípok). Zbaviť strapin pre horkosť by sme mali hlavne ríbezle a čiernu bazu. Bobuľovému ovociu chýba vo veľkom množstve dusík, preto sa doporučuje pridávať výživa, hlavne keď kvasíme pod 20 °C. Kvas z bobuľového ovocia by mal byť okyslený na hodnotu 2,8 – 3, aby sme ho chránili pred infekciou. Kvasíme pri teplote 12 – 16°C okrem šípok. Jahody a čučoriedky kvasíme pre zachovanie citlivej arómy pri nízkej teplote.
Maliny a jahody
Príprava kvasu: Maliny a jahody je ovocie, ktoré je rýchlo napádané plesňami, preto sa po zbere musia rýchlo spracovať na kvas. Ovocie treba očistiť od stopiek a rozdrviť na kašu, tým sa odstráni vzduch a zabraní sa napadnutiu plesniam a hnilobným baktériám. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 12 – 16 °C. Kvas z malín a jahôd kvasí 5 – 7 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.
Ríbezle
Príprava kvasu: Plody čiernych ríbezli sú viac aromatickejšie a obsahujú viac cukru ako červene ríbezle. Preto sa viac hodia na výrobu destilátu. Ovocie odstopkujeme a rozdrvíme na kašu. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 12 – 16 °C. Kvas z ríbezlí kvasí 6 – 7 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.
Čučoriedky
Príprava kvasu: Veľmi jemný a kvalitný destilát vyrobíme pravé z tohto ovocia. Čučoriedky sú ovocie, ktoré je rýchlo napádané plesňami, preto sa po zbere musia rýchlo spracovať na kvas. Ovocie očistíme od nečistôt a rozdrvíme na kašu. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 12 – 16 °C. Kvas z čučoriedok kvasí 5 – 7 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu. Destilát z tohto ovocia, nato aby dozrel, potrebuje po vypálení niekoľko mesiacov. Výsledná chuť však stojí zato.
Baza čierna
Príprava kvasu: Baza je veľmi aromatický plod. Toto ovocie obsahuje množstvo polyfenolov, preto je problematické na kvasenie. Kvasí sa len za prítomnosti živných solí kultúrnymi kvasinkami. Plody bazy zbavíme strapin a rozdrvíme na kašu. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Na zvýšenie arómy môžeme pridať bazový kvet. Bazový kvas dosť pení, preto sa môže pridať prípravok proti penivosti. Prípravok aplikujeme na vrch kvasu a nemiešame. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 12 – 16 °C. Kvas z rbazy kvasí 5 – 7 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.
Šípky
Príprava kvasu: Šípky majú jemnú chuť a vôňu. Zber šípok je na jeseň alebo po prvých mrazoch. Šípky pomelieme, pridáme 15 – 25 % vody. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Na zvýšenie arómy môžeme pridať bazový kvet. Bazový kvas dosť pení, preto sa môže pridať prípravok proti penivosti. Prípravok aplikujeme na vrch kvasu a nemiešame. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou16 – 20 °C. Kvas zo šípok kvasí 6 – 8 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.