Jadrové ovocie
| 12. apríla 2018Jadrové ovocie obsahuje 7 až 10 % cukrov. Každé jadrové ovocie, pomelieme, odstopkujeme, skladujeme pri izbovej teplote niekoľko dní, aby sme dosiahli optimálny stupeň zrelosti. Odporúča sa okyslenie na hodnotu pH 2,8 – 3, hlavne u hrušiek. Pri Wiliamsovej odrode hrušiek kvasíme pri nízkych teplotách. Pri jadrovom ovocí by sa mal kvas čo najskôr destilovať.
Hrušky
Vhodné odrody: Wiliamsova, Conferencia, Guyot, Clappova
Príprava kvasu: Hrušky zbavíme nečistôt, odstopkujeme, pomelieme na kašu. Pokiaľ ovocie nie je rozdrvené na kašu, hrozí, že medzi kusy ovocia sa dostane vzduch a zapríčiní plesnenie. Jaderniky z hrušiek môžete aj nemusíte odstrániť. Pri ich odstránení však chuť výsledného destilátu bude chutnejšia a lahodnejšia o horkasté a drsné tony. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas hrušiek kvasí 6 – 10 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu. Ak však chcete vypálenie tohto destilátu odložiť, kvas uzavrite hermeticky a odložte do chladu až mrazu. Kvas pri dlhšom skladovaní mierne zvyšuje pH.
Jablká
Vhodné odrody: Gala, Topaz, Elastar, Gravensteiner, Golden delicius, Fuji
Príprava kvasu: Jablká zbavíme nečistôt, odstopkujeme, pomelieme na kašu. Pokiaľ ovocie nie je pomleté na kašu, kvas je hustý, a tým hrozí, že medzi kusy ovocia sa dostane vzduch a zapríčiní plesnenie. Jaderniky z hrušiek môžete aj nemusíte odstrániť. Pri ich odstránení však chuť výsledného destilátu bude chutnejšia a lahodnejšia o horkasté a drsné tony. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas jabĺk kvasí 10 – 12 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu. Ak však chcete vypálenie tohto destilátu odložiť, kvas uzavrite hermeticky a odložte do chladu až mrazu. Kvas pri dlhšom skladovaní mierne zvyšuje pH.
Dula
Príprava kvasu: Toto ovocie ma pôvod z Iránu. Dula ma svoju charakteristickú arómu a chuť a prenáša sa aj do destilátu. Triesloviny a pektín sú jej bohatým obsahom. Dula sa pred založením kvasu necháva 1 – 2 týždne odležať. Ovocie zbavíme nečistôt, odstopkujeme, pomelieme na kašu. Pokiaľ ovocie nie je pomleté na kašu, kvas je hustý, a tým hrozí, že medzi kusy ovocia sa dostane vzduch a zapríčiní plesnenie. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby a na vrch umiestníme kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z dule kvasí 7 – 10 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu.