• +421 903 817 131
logo

Pomáhať a páliť...

Menu
  • Domov
  • O nás
  • Pálenica
    • Naše služby
    • Rady pestovateľom
    • Fotogaléria
    • Cenník
  • Muštáreň
  • Sušiareň
  • Odkôstkovanie
  • Prevádzkový poriadok
  • Kontakt
Menu   ≡ ╳
  • Domov
  • O nás
  • Pálenica
    • Naše služby
    • Rady pestovateľom
    • Fotogaléria
    • Cenník
  • Muštáreň
  • Sušiareň
  • Odkôstkovanie
  • Prevádzkový poriadok
  • Kontakt
Domov/Rady pestovateľom/Kôstkové ovocie
Rady pestovateľom

Kôstkové ovocie

Autor:  pomona.sk | 13. apríla 2018

Medzi pravú pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia. Obsahuje 8 – 12 % cukrov. Najhľadanejšie destiláty sú vyrobene z broskýň, marhúľ a mirabeliek. Tieto destiláty sú špecialitami a dosahuje vysoké predajné ceny. Otázka čo s kôstkami je bežná. Kôstkové tony majú v každom druhu ovocia iný podnet. V pálenke zo žltého ovocia majú skôr rušivé tony, no v slivovici a čerešňovici sa tradičné vyžadujú. Kvas skladovaní na kôstkach podporuje tvorbu kyseliny kyanovodíkovej ale vzniká i aromaticky vyzretý komponent. Odkôstkovanie je nutné pri marhuliach a broskyniach. Kvasenie u kôstkového ovocia má bežnú teplotu 16 – 20 °C, ale pozor neprekročiť hodnotu teploty 27 °C.

Čerešne a višne

Vhodné odrody: Gaštanka, divá čerešňa, Kordia, višňa vtáčia, višňa tmavočervená
Príprava kvasu: Ovocie zbavíme nečistôt (listy, stopky) a rozdrvíme. Odkôstkovať môžeme, aj nemusíme. Kôstky dodajú tomuto destilátu jadrovo-mandľovú chuť. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Kvas z čerešní pení, môže sa pridať odpeňovač, ale aj nemusí. Aplikujeme ho na povrch a nemiešame. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z čerešní kvasí 3 – 6 týždňov. Kvas prelejte cez sito ak ste neodkôstkovávali, aby sa kôstky odstránili. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu. U nás vám ručíme za kvalitné vypálenie destilátu.

Marhule

Vhodné odrody: Rakovského, Maďarská, Veľkopavlovická
Príprava kvasu: Ovocie taktiež zbavíme nečistôt, odkôstkujeme, plody roztlačíme, tým sa vylúči atmosferický vzduch. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z marhúľ kvasí 3 – 6 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.

Broskyne

Vhodné odrody: Amsdenova, Fairhaven
Príprava kvasu: Broskyne odkôstkujeme a zbavíme nečistôt. Plody roztlačíme, tým sa vylúči atmosférický vzduch. Kvas plníme do nádob 4/5 objemu (80%) naraz v priebehu jedného dňa. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestnime do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas z broskýň kvasí 3 – 6 týždňov. Ked sa kvasenie ukončí, ihneď sa objednajte na vypálenie destilátu.

Slivky

Vhodné odrody: Stanley, Toptaste, Bellamira, Čacanská lepotica
Príprava kvasu: Zberať plody sliviek môžeme až keď budú úplné dozreté, a to vtedy, keď sa pri stopkách začnú zvračnievať. Vtedy je v takýchto plodoch dostatok cukru, viac arómy, a menej kyselín. Plody odstopkujeme, zbavíme nečistôt, a mierne rozpučíme. Nie s kôstkami. Pri tomto ovocí môžete, aj nemusíte odkôstkovávať, v miernom množstve dodajú destilátu typickú jadrovo-mandľovú chuť. Takto pripravený kvas hermeticky uzavrieme do kvasnej nádoby, a na vrch umiestnime kvasnú zátku. Nádoby umiestníme do vzdušných miestností s teplotou 16 – 18 °C. Kvas sliviek kvasí 8 – 10 týždňov. Keď sa kvasenie ukončí, objednajte sa na vypálenie destilátu. Ak však chcete vypálenie tohto destilátu odložiť, kvas uzavrite hermeticky a odložte do chladu až mrazu.

Najnovšie články

  • Príprava kvasu na vysokokvalitný pravý ovocný destilát
  • Kôstkové ovocie
  • Hrozno a víno
  • Bobuľové ovocie
  • Jadrové ovocie

logo

O nás

O nás

V Pomone sme zameraní na poskytovanie najkvalitnejších služieb na trhu v spracovaní ovocia. Našim najväčším cieľom je dlhodobá spolupráca a spokojnosť našich zákazníkov.

Odkazy

  • O nás
  • Pálenica – služby
  • Pálenica – rady pestovateľom
  • Pálenica – fotogaléria
  • Pálenica – cenník
  • Muštáreň
  • Sušiareň
  • Odkôstkovanie
  • Prevádzkový poriadok
  • Kontakt

Kontakt

  • DK_STAV SK, s.r.o.
    Lúčna 645/9
    972 42 Lehota pod Vtáčnikom
  • +421 903 817 131
  • filip.dureje@gmail.com

Copyright © 2017 Pomona. Všetky práva vyhradené.