Prevádzkový poriadok

DK-STAV SK, s.r.o. prevádzka Suchý potok 564/5, Lehota pod Vtáčnikom

Pestovateľská pálenica ovocia

Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonom NR SR č. 467/2002 Z.z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov, Vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z.z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, zákonom NR SR č. 105/2004 Z.z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov a Vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 226/2004 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu.

 

  1. V pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého, z lesných plodov. Prevádzkovateľ pálenice poskytuje službu pálenia destilátov len z kvasov dovezených pestovateľmi, nie zo zdrojov pálenice.
  2. Výrobné obdobie v pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začatie výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom ročnom období.
  3. Na základe zákona o spotrebnej dani z liehu a súvisiacich predpisov si pestovateľ môže dať vyrobiť vlastný destilát z vlastných surovín v množstve 43 litrov absolútneho alkoholu (l.a.) za polovičnú sadzbu dane za jedno výrobné obdobie. Pri výrobe destilátu nad uvedený limit platí pestovateľ plnú sadzbu spotrebnej dane.
  4. Prevádzkovateľ pálenice prijme kvas na ďalšie spracovanie na základe žiadosti pestovateľa. Vzor žiadosti poskytne prevádzkovateľ.
  5. Prevádzkovateľ vedie evidenciu prijatých žiadostí o výrobu destilátu a dojednáva termín výroby s pestovateľom.
  6. Ak príčiny na strane pestovateľa mu neumožňujú dodržať dojednaný termín výroby, je povinný túto skutočnosť oznámiť prevádzkovateľovi a dojednať nový termín výroby.
  7. Pri preberaní kvasu prevádzkovateľ kontroluje najmä jeho množstvo, vôňu, chuť, ako aj druh obalov, alebo či kvas nie je znehodnotený tak, že nie je vhodný na výrobu destilátu.
  8. V prípade, že prevádzkovateľ zistí nevhodnosť kvasu na výrobu destilátu, prevádzkovateľ kvas neprevezme a odmietne jeho spracovanie.
  9. Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas v nádobách z plechu, v pozinkovaných nádobách, v nádobách z plastu, ktoré neboli určené na potravinárske účely, alebo ktoré vôňou alebo chuťou vykazujú znaky cudzích nežiadúcich a zdraviu škodlivých prímesí, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu destilátu, alebo znehodnotiť technologické zriadenie pálenice.
  10. Výrobné zariadenie umožňuje na jednu várku vykonať destiláciu v množstve max. 300 l a min. 200 l kvasu, preto je potrebné pripraviť kvas približne v násobkoch uvedeného množstva. Ak má pestovateľ kvas v menšom množstve (do 200 l) a trvá na jeho  spracovaní, musí súhlasiť s tým, že bude spracovaný s kvasom rovnakého druhu iného pestovateľa a vypálený destilát bude medzi týchto pestovateľov rozdelený úmerne podľa ich množstva kvasov, alebo mu bude kvas spracovaný samostatne za vyššiu cenu, ktorá je uvedená v cenníku ako cenová úroveň 2.
  11. V čase výroby destilátu sa v priestoroch výroby smie zdržiavať prevádzkovateľ a pestovateľ ktorému sa ovocný kvas momentálne spracúva na ovocný destilát.
  12. Vyrobený destilát je pestovateľ povinný najneskôr do 10 dní prevziať a pri odbere zaplatiť cenu služby podľa cenníka prevádzkovateľa spolu so spotrebnou daňou z liehu.
  13. Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť colnému úradu ako správcovi dane z liehu a s destilátom bude naložené v súlade so zákonom.
  14. Pestovateľ je povinný odobrať vyrobený destilát do svojich nádob, pretože prevádzkovateľ tieto nezabezpečuje a svojim podpisom potvrdiť prevzatie destilátu.
  15. Vypálený destilát nesmie byť predmetom predaja.
  16. Reklamácie akéhokoľvek druhu na kvalitu a množstvo vypáleného destilátu si môže pestovateľ uplatniť najneskôr pri odbere, priamo u zodpovedného pracovníka pálenice. Po odbere destilátu z pálenice reklamácia nebude uznaná.
  17. Ak sa kvas (z ovocia dopestovaného v miernom podnebnom pásme, z plodov viniča hroznorodého, z lesných plodov) znehodnotí vinou pracovníka pálenice, je pracovník povinný pestovateľovi uhradiť 0,20 € za 1 l znehodnoteného kvasu.
  18. Pracovníci pálenice sú povinní udržiavať čistotu v priestoroch pálenice, dbať, aby boli dodržiavané predpisy o požiarnej ochrane, bezpečnosti pri práci, technologický a výrobný postup pestovateľského pálenia a prevádzkový poriadok.
  19. Tento prevádzkový poriadok je umiestnený na viditeľnom a prístupnom mieste. Každý pestovateľ, ktorý sa uchádza o službu výroby destilátu, je povinný sa oboznámiť s jeho obsahom prečítaním a v priestoroch pálenice sa nimi riadiť.
  20. Porušenie tohto prevádzkového poriadku pestovateľmi a inými osobami, ktorí sa zdržujú v pálenici, má za následok ich vykázanie z priestorov pálenice a jej okolia.