DK-STAV SK, s.r.o. prevádzka Suchý potok 564/5, Lehota pod Vtáčnikom
Pestovateľská pálenica ovocia
Prevádzkovateľ liehovaru na pestovateľské pálenie ovocia vydáva tento prevádzkový poriadok v súlade so zákonom NR SR č. 467/2002 Z.z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov, Vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 653/2002 Z.z. o prevádzkovaní liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia, zákonom NR SR č. 105/2004 Z.z. o spotrebnej dani z liehu v znení neskorších predpisov a Vyhláškou Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 226/2004 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na usporiadanie technologických zariadení na výrobu, spracovanie, skladovanie a prepravu liehu, kontrole množstva liehu, zisťovaní zásob liehu a o spôsobe vedenia evidencie liehu.
- V pálenici možno vyrábať destilát len z dopestovaného ovocia v miernom podnebnom pásme, z jeho kvasov, z plodov viniča hroznorodého, z lesných plodov. Prevádzkovateľ pálenice poskytuje službu pálenia destilátov len z kvasov dovezených pestovateľmi, nie zo zdrojov pálenice.
- Výrobné obdobie v pálenici je od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. Začatie výroby destilátu v pálenici určuje prevádzkovateľ v každom ročnom období.
- Na základe zákona o spotrebnej dani z liehu a súvisiacich predpisov si pestovateľ môže dať vyrobiť vlastný destilát z vlastných surovín v množstve 43 litrov absolútneho alkoholu (l.a.) za polovičnú sadzbu dane za jedno výrobné obdobie. Pri výrobe destilátu nad uvedený limit platí pestovateľ plnú sadzbu spotrebnej dane.
- Prevádzkovateľ pálenice prijme kvas na ďalšie spracovanie na základe žiadosti pestovateľa. Vzor žiadosti poskytne prevádzkovateľ.
- Prevádzkovateľ vedie evidenciu prijatých žiadostí o výrobu destilátu a dojednáva termín výroby s pestovateľom.
- Ak príčiny na strane pestovateľa mu neumožňujú dodržať dojednaný termín výroby, je povinný túto skutočnosť oznámiť prevádzkovateľovi a dojednať nový termín výroby.
- Pri preberaní kvasu prevádzkovateľ kontroluje najmä jeho množstvo, vôňu, chuť, ako aj druh obalov, alebo či kvas nie je znehodnotený tak, že nie je vhodný na výrobu destilátu.
- V prípade, že prevádzkovateľ zistí nevhodnosť kvasu na výrobu destilátu, prevádzkovateľ kvas neprevezme a odmietne jeho spracovanie.
- Prevádzkovateľ je oprávnený odmietnuť prijať kvas v nádobách z plechu, v pozinkovaných nádobách, v nádobách z plastu, ktoré neboli určené na potravinárske účely, alebo ktoré vôňou alebo chuťou vykazujú znaky cudzích nežiadúcich a zdraviu škodlivých prímesí, ktoré by mohli ovplyvniť kvalitu destilátu, alebo znehodnotiť technologické zriadenie pálenice.
- Výrobné zariadenie umožňuje na jednu várku vykonať destiláciu v množstve max. 300 l a min. 200 l kvasu, preto je potrebné pripraviť kvas približne v násobkoch uvedeného množstva. Ak má pestovateľ kvas v menšom množstve (do 200 l) a trvá na jeho spracovaní, musí súhlasiť s tým, že bude spracovaný s kvasom rovnakého druhu iného pestovateľa a vypálený destilát bude medzi týchto pestovateľov rozdelený úmerne podľa ich množstva kvasov, alebo mu bude kvas spracovaný samostatne za vyššiu cenu, ktorá je uvedená v cenníku ako cenová úroveň 2.
- V čase výroby destilátu sa v priestoroch výroby smie zdržiavať prevádzkovateľ a pestovateľ ktorému sa ovocný kvas momentálne spracúva na ovocný destilát.
- Vyrobený destilát je pestovateľ povinný najneskôr do 10 dní prevziať a pri odbere zaplatiť cenu služby podľa cenníka prevádzkovateľa spolu so spotrebnou daňou z liehu.
- Ak v uvedenej lehote pestovateľ vyrobený destilát neprevezme, prevádzkovateľ je povinný túto skutočnosť oznámiť colnému úradu ako správcovi dane z liehu a s destilátom bude naložené v súlade so zákonom.
- Pestovateľ je povinný odobrať vyrobený destilát do svojich nádob, pretože prevádzkovateľ tieto nezabezpečuje a svojim podpisom potvrdiť prevzatie destilátu.
- Vypálený destilát nesmie byť predmetom predaja.
- Reklamácie akéhokoľvek druhu na kvalitu a množstvo vypáleného destilátu si môže pestovateľ uplatniť najneskôr pri odbere, priamo u zodpovedného pracovníka pálenice. Po odbere destilátu z pálenice reklamácia nebude uznaná.
- Ak sa kvas (z ovocia dopestovaného v miernom podnebnom pásme, z plodov viniča hroznorodého, z lesných plodov) znehodnotí vinou pracovníka pálenice, je pracovník povinný pestovateľovi uhradiť 0,20 € za 1 l znehodnoteného kvasu.
- Pracovníci pálenice sú povinní udržiavať čistotu v priestoroch pálenice, dbať, aby boli dodržiavané predpisy o požiarnej ochrane, bezpečnosti pri práci, technologický a výrobný postup pestovateľského pálenia a prevádzkový poriadok.
- Tento prevádzkový poriadok je umiestnený na viditeľnom a prístupnom mieste. Každý pestovateľ, ktorý sa uchádza o službu výroby destilátu, je povinný sa oboznámiť s jeho obsahom prečítaním a v priestoroch pálenice sa nimi riadiť.
- Porušenie tohto prevádzkového poriadku pestovateľmi a inými osobami, ktorí sa zdržujú v pálenici, má za následok ich vykázanie z priestorov pálenice a jej okolia.